Лицемерно ли е честването на Съединението в условията на съществуващ разкол

...
Лицемерно ли е честването на Съединението в условията на съществуващ разкол
Коментари Харесай

Проф. Пламен Павлов пред novini.bg: Нашият политически елит е изключително безотговорен

Лицемерно ли е честването на Съединението в изискванията на действителен ерес и разцепление в България както измежду жителите, по този начин и измежду политиците, заети непрекъснато да изясняват с кого и по какъв начин няма да работят? Разговарям с университетския учител, известният историк проф. Пламен Павлов. Той е ръководител на фондация „ Васил Левски ”и ръководител на съдружие, кръг " Будител ", който издава едноименно списание.

За страдание през последните години думата " съединяване " е натоварена с отрицателна сила.Нашият т.нар.политически хайлайф, както и т.нар културен хайлайф разбиране си няма защо става въпрос, отнасят се безусловно безконтролно по тази тематика, употребяват думите не по предопределение.
В огромната си част нашият политически хайлайф е извънредно безконтролен, не познава и не желае да познава националните обичаи и се отнася безобразно към концепцията и събитието Съединение.



Очаквам какви ли не нелепости да се изговорят през днешния ден. А огромната концепция на Съединението от 1879 година до нейното празненство през 1885 година, е да се анулират и преодолеят пагубните последствия от Берлинския контракт, който раздра Българското Отечество на части и съответно да се съединят Източна Румелия със столица Пловдив с Княжество България. 
Ако прочетем спомените от това време, изключително тези, оставени от Иван Андонов, ще забележим по какъв начин тогава цялото общество кипи от сила, по какъв начин тогавашните комитети, построени от Левски, са в основата на всичко. Става дума за невероятна гражданска сила, която за жалост ние през днешния ден не желаем и не притежаваме.
По това време също е имало жестоки несъгласия и политически драми, спорове, само че в името на една огромна цел, която е национално значима, тъй като е значима за бъдещето ни като народ.

Нашето тогавашно общество в голямата си част се сплотява и реализира нещо, което е на инат на целия свят.

Така че моят съвет към днешните политици е да прочетат Симеон Радев, Иван Андонов, Захарий Стоянов.

Сега това е изключително значимо, с цел да видят, че съществена концепция на Съединението е Македония.

Самите комитети са основани, с цел да се освободи Западна България, както се е говорело за Македония и да се сплоти Отечеството. Не инцидентно толкоз доста македонски българи вземат участие в тези събития. Самият БТЦРК отпред със Захарий Стоянов е основан по концепция на Спиро Костов - един български възрожденец, който ние през днешния ден съвсем не помним. Андрей Ляпчев по това време е бил възпитаник и куриерът, който кореспондира комитетите Пловдив - Панагюрище и там, както е известно, на 2-ри септември стартират бурни събития, с които на процедура се отключва веригата, която води до Съединението.



Днес, за жалост, празнуването на тази бележита историческа дата е формализирано по партиен симптом. Аз имам вяра, че българският народ е безсънен, само че елитът ни е изцяло безконтролен, както към този момент загатнах, и е доста далечен от концепциите, които са били съществени за тогавашните български водачи. Те са били млади, само че смели и са рискували даже живота си. Княз Александър Батенберг рискува ужасно доста, защото Съединението е осъществено срещу волята на Русия и на Англия. За тях е по-изгодно България да съществува разграничена и разединена, в сравнение с обединена и мощна. И по тази причина ролята на Княз Батенберг е огромна, че е съумял да откри пролуки в Берлинския конгрес и за отбрани нашите ползи. Не бива да забравяме, че България е нападната вероломно от Сърбия и нашата победа в нея утвърждава Съединението.

Когато един народ има волята да се сплоти, да събере разпокъсаните си елементи, стига да има качествена интелигенция,  волеви хайлайф и войска, той го реализира. Не чака заповеди и какво ще кажат от Москва или Брюксел.

Сега ние сме в несравнимо по-добра обстановка, в сравнение с през 1885г.и все пак тогава българите съумяха, а през днешния ден ние не. 
Трябва да помним и подсещаме непрекъснато за присъединяване на Македония в нашето Съединение. В сръбско-българската война взеха присъединяване доста македонски българи, водени от капитан Коста Паница.
Днес е един от значимите национални празници и дано още веднъж си спомним какво можем да реализираме, когато сме единни и сплотени като нация.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР